Maarten Oosterhoff

Wat mij intrigeert zijn mensen. Wat mensen beweegt. Vragen als: Waar sta jij voor? Waarvoor kom jij je bed uit elke morgen? Waar droom je van en waar ben je bang voor?
Inspiratie, wakker worden, bewust worden van je eigen grootheid, je eigen weg. Deze woorden karakteriseren mij en dat is waar ik ‘op dit moment’ voor leef. ‘Op dit moment’, want als ik één ding heb ervaren, is dat je persoonlijke ontwikkeling nooit stopt. Integendeel, als je er mee en aan begint gaat het steeds sneller. Alsof je daarvoor alleen maar op de rem stond en nu stopt met remmen.

Dit besef onderging een versnelling toen ik in 1997 mijn eerste persoonlijke ontwikkelingstraining volgde. Een training die me bewust maakte van mijn eigen kracht en mogelijkheden. Het kwam op het juiste moment (toevallig?). Ik kwam net terug uit een burnout.
Een burnout doordat ik een groot deel van mijn leven in verschillende rollen zat, die niet de mijne waren. De ideale zoon, broer, collega, medewerker, vriend. Rollen die ik aannam omdat ik ‘dacht’ dat dit van mij verwacht werd. Rollen die dus ook veel energie kosten omdat ze niet ‘van mij’ waren.
Die burnout is een ervaring die ik nu zie als ‘het beste dat me ooit is overkomen’. Bewust worden van wie ik werkelijk ben en wil zijn. ‘Mezelf’ worden. Wie anders is daar meer geschikt voor dan ik? Na het burnoutdal heb ik het besef gekregen dat ik het zelf doe en dus ook de enige ben die mij daar uit kan halen. Zelf kiezen en doen wat ik echt wil. Wat ik werkelijk wilde was met mensen werken, ze motiveren, inspireren en wakker en bewust maken. Wat is dan een betere invulling dan trainer worden en mensen laten ervaren hoe ze veel meer kunnen dan ze denken?

De grote sprong…

In 1999 besloot ik om in het diepe te springen. Ik nam ontslag bij KPN en begon een eigen bedrijf. Mariposa. Ook, niet toevallig, het Spaanse woord voor vlinder. Voor mij het symbool van ontwikkelen (als pop), schoonheid (als vlinder) en vrijheid (zelf vliegen). Als zelfstandig ondernemer werk ik hard als dat nodig is en het geeft me vooral de mogelijkheid mijn leven in te vullen zoals ik het zelf wil. Deze combinatie van ‘doen wat en wanneer ik wil’ en veel vrije tijd is mijn ideale mix. Werken als trainer in persoonlijke ontwikkelingstrainingen, conflicthanterings- en vaardigheidstrainingen, soms als interim manager en jaarlijks minimaal 2 maanden leven en reizen in Latijns Amerika.

Naast het geven van trainingen en interim-management klussen, ben ik actief als persoonlijke coach. Daarnaast heb ik Inspiratiereizen opgezet. De unieke combinatie van een persoonlijke ontwikkelingstraining en een reis in één. Hierbij ervaar je waar je passie en inspiratiebronnen zich bevinden en hoe je die voortaan zelf kunt blijven aanboren. Dat in een zonnige en inspirerende omgeving, kortom dé manier om je vakantie nu eens echt inhoud te geven!

Leven met principes

Het principe ‘walk-your-talk’ is een van mijn belangrijke leefregels. Voor mij wil dat zeggen dat ik mijn dromen blijf realiseren. Groot en klein. Vanaf 1997 was mijn droom om in Costa Rica te gaan wonen en leven. Deze droom kwam in een stroom versnelling toen mijn vrouw en ik in 2006 grond kochten. 17.000 m2 jungle waar we wilden wonen, werken en leven.

Verschillende plannen zijn de revue gepasseerd. Van een hotel, verschillende appartementen tot, uiteindelijk, 3 huizen met een theehuis + beeldentuin.

In 2010 besloten we de sprong te wagen. Het realiseren van onze droom. Samen met mijn vrouw vertrok ik naar Costa Rica. Waar voor veel mensen ‘verhuizen’ al een grote stressfactor is, combineerden wij verhuizen, emigreren, bevallen en een bedrijf opzetten in één jaar. Met recht een tropenjaar. Met veel pieken en dalen, leringen en behoorlijk uit mijn comfortzone.

In 2011 kwamen we tot het besluit dat onze droom in deze vorm geen kans had. Het huis was klaar, emigratie geregeld, een fantastisch mooie zoon gekregen, maar geen haalbare business case. Dus wederom een ingrijpende keuze. We gingen terug naar Nederland.

Daar wonen en werken we sindsdien weer. Met veel plezier wissel ik leuke interim-opdrachten af met trainingen. Mijn interim-opdrachten hebben altijd te maken met ‘klanten’. In call centers, winkels of balie’s. Overal waar bedrijven klantcontact hebben kan ik waarde toevoegen.

Als trainer focus ik voornamelijk op houding en gedrag trainingen.